Pintér Sándor a köztársasági elnök döntése alapján, a többi között a vörösiszap-katasztrófa elhárítása és az árvízvédelem területén elvégzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal, katonai tagozatával tüntette ki Bakondi Györgyöt.
Áder János a szolgálati felső korhatár elérése miatt mentette fel a szolgálat alól Bakondi Györgyöt, egyben a belügyminiszter hat hónapra bízta meg az OKF vezetésével Tollár Tibort, aki eddig az OKF gazdasági főigazgató-helyettese volt.
Pintér Sándor ez alkalomból felidézte Bakondi György életútját. Elmondta: az altábornagy 2000 elejétől vesz részt egy új katasztrófavédelmi szervezet kialakításában. Ugyan 2002-ben politikai döntés alapján nyugállományba helyezték, ám 2010-től reaktiválták: a többi között az ő vezetése alatt ment végbe a Hernád és a Sajó árvize után a helyreállítás, a vörösiszap-katasztrófa után Devecser és Kolontár újjáépítése, és 2013-ban a nagy dunai árvízi védekezési munkálatainak megvalósítása.
Ugyanakkor Bakondi György legnagyobb sikerének, teljesítményének az új katasztrófavédelmi szervezet létrehozását és eredményes működtetését tartja. Tevékenysége során integrálta az önkormányzati tűzoltóságokat, létrehozta a szervezet iparbiztonsági részlegét, az Országos Tűzmegelőzési Bizottságot, és az OKF átvette a vízügyi szakigazgatási feladatokat is – sorolta a belügyminiszter.
Úgy vélekedett, hogy ma már az Európai Unió több tagállama mintaként tekint a magyar szervezetre, illetve a katasztrófavédelem eredményes tevékenységét mutatja, hogy az elmúlt három évben a megelőző időszakhoz képest a felére csökkent a tűzesetek száma.
Egyben arra biztatta az új parancsnokot, hogy folytassa, ha lehet még eredményesebben, a Bakondi György által megkezdett munkát.
A leköszönő főigazgató hangsúlyozta, hogy büszke a katasztrófavédelem teljes személyi állománya által elvégzett munkára. “Köszönöm, hogy együtt szolgálhattunk!” – fogalmazott az altábornagy.
Az állománygyűlést követő sajtótájékoztatón hozzátette: eredménynek tekinti a központi műveletirányítás, az új országos tűzvédelmi szabályzat bevezetését, az őrsprogram megvalósítását, az önkéntes tűzoltóságok támogatását, a polgári védelem területén a speciális mentőszervezetek felállítását, az iparbiztonság megerősítését és a katasztrófavédelem humán szolgálatának fejlesztését.
Tollár Tibor arról szólt: minden erejével azon lesz, hogy a katasztrófavédelem minden körülmények között magas szinten legyen képes a feladatai ellátására.
Változtatásoknak nem látja okát, a nyugodt légkör biztosítására kíván törekedni a szervezetnél – mondta az új megbízott főigazgató.